Největší lži dneška

27. 04. 2019 19:53:33
Co považujete za největší lži dneška? Neřídíte se některou z těchto lží? A opravdu jsou lži jenom špatné? (Aby nedošlo k mýlce nevlastním patent na rozum, tyto věci jsem vyzkoušel na sobě samém popř. je zažilo mé okolí)

Inspiraci pro tento článek jsem čerpal ve fitku. Pak mně napadlo "A není vlastně svět těchto mýtů a legend plný?" Mýtů a legend, které ničí Vaši snahu být lepší. Pak jsem šel ještě hlouběji a přemýšlel zda náhodou neexistují i pozitivní lži. Takové ty, které se Vás snaží na něco připravit, případně poskytnout možnost vtáhnout Vás do dění a udělat z Vás nejdřív nadšence, ze kterého se třeba časem stane profesionál. A zjistil, že i takové mýty existují.

Jazyky

1) První co mne napadlo zde, jsou reklamy typu "Do dvou týdnů/měsíců se naučíte anglicky".

Do dvou týdnů/měsíců se naučím anglicky

Opravdu? Prosím, zeptejte se někoho, kdo opravdu umí anglicky, jak dlouho mu to trvalo. Víte, kdyby to bylo tak snadné, tak se cizí jazyk naučí každý, programátoři překládacích programů a aplikací by byli bez práce, po světě by nám běhali samí lingvisté a být překladatel nebo učitel cizího jazyka by nebyla tak k*r*vsky dobře placená práce (nezávidím, konstatuji fakt, při představě, že by mi na hodinu přišel takový neumětel na angličtinu jako jsem já bych jako učitel vraždil).

. 2) Další věc, která je z reklam na jazyky častá, zní ve stylu "Stačí se tomu věnovat 5 minut denně"

5 minut denně stačí drahoušku

Né-é, skutečně je to málo a zdaleka se to netýká jen jazyků. I kdybych vzal v potaz, že se z 5-ti minut často stává čtvrt hodina (pak to, ale není 5 minut). Abyste se naučili nějaký jazyk v tuzemsku musíte v něm doslova ležet ráno, odpoledne i večer. Ono to ostatně platí pro všechno, co se chcete naučit pořádně. Protože jinak si děláte jen přehled o tom, co se v daném "odvětví" zrovna vyskytuje. Jenže vědět, že se v jazyce něco vyskytuje, je Vám absolutně k ničemu. Vy potřebujete jazyk používat. Ne, mít informaci, že se v angličtině vyskytuje slovo "hierarchy" (schválně ho zkuste vyslovit skutečně anglicky).

Na obranu této lži je nutno říci, že ji spousta lidí, a taky učitelů, říká z jednoduchého důvodu, aby Vás při Vaší naivitě donutila aspoň na chvilku sednout nad to, co Vám zadali jako domácí úkol a čehož účelem je Vás k té angličtině přitáhnout/dokopat.

Takže otázkou je spíš "5 minut krát kolik tomu musím denně věnovat?"

Cvičení/fitness

1) Když budete cvičit 15 minut denně...

Cvičit 15 minut denně?

Omlouvám se dámám, ale za 15 minut se téměř nestačím ani pořádně zahřát natož si pořádně zacvičit. Pomůže Vám to spálit pár kalorií za den, při "troše" intenzity Vám to i zpevní tělo, ale je to pro začátečníka, který sotva udělá 50 dřepů s vlastní vahou najednou, absolutně nevhodné. Proč? Musíte cvičit 15 minut bez přestání a velice intenzivně, aby Vám to něco dalo.

Ale opět je to fráze s dobrým úmyslem a to přitáhnout Vás ke cvičení. U takových frází se mi chce až říct, že bych za to ty lidi, co to říkají, pochválil. Jenže... Co ve chvíli, kdy ti lidé očekávají, že se tomu budou věnovat skutečně jen 15 minut denně a potom nepřicházejí výsledky? Nastává demotivace, "házení flinty do žita" a zavržení něčeho, co mohlo dotyčného docela bavit...

2) Jste muž a přicházejí takoví ti rádoby radilové na téma "Jak mít co největší objem svalů?". Většinou jejich rady začínají slovy "Dělej série o 8-mi opakováních...".

Série o osmi opakováních

Tady samozřejmě musí člověk zohlednit spoustu faktorů. SMART cíli počínaje, přes somatotyp, stravu, spánek, pracovní vytížení a konče hormonální rovnovahou, nebo třeba tím jestli netrpíte nějakou nemocí. Výchozím předpokladem, který nelze opomíjet je, že na to musíte mít peníze, abyste si koupili kvalitní stravu, permanentku do fitka, vybavení na cvičení atd.

Ale chcete-li primárně nabírat svalovou hmotu, doporučuji jednu věc, nejdříve čtěte, pak použijte selský rozum a zeptejte se sami sebe "Kdo z kulturistů/sportovců je největší a nejsilnější a jaké má tréninky, stravu, životní styl atd.?", a pak to nezapomeňte praktikovat a přizpůsobit sami sobě. Ostatně, použijete-li podobný postup na jiný cíl, bude fungovat také. Tady doporučuji nepraktikovat postupy lidí, kteří evidentně něco berou např. na rychlejší regeneraci (protože právě proto užívá většina dopujících sportovců tyto podpůrné prostředky). Ale chápu, že pro laika je to obtížně rozeznatelné. Proto je na začátek dobré najmout si kvalitního(!) trenéra. Trenér, který Vám udělá jenom jídelníček a dál se nezajímá Váš životní styl (množství spánku, jak se jídelníčku držíte, Vaše zdraví atd.) je u mně "rychlokvaška", která si právě udělala kurz, pomocí kterého se bude snažit vydělat na Vás peníze za mizerné služby a nebo začátečník... (Ano, se svou současnou postavou bych si neměl moc vyskakovat :) )

3) Sliby ve stylu "Za tři měsíce budete vypadat jako Ronnie Colleman"

Ronnie Colleman za tři měsíce

Tady bych snad už jen položil otázku stejně jako u jazyků. A proč teda není Ronnie Colleman každý? Moje odpověď se nemusí každému líbit a můžete argumentovat dopingem atd. Tak tedy "Protože nebyl líný vlézt do fitka 2x denně." (Minimálně na začátek to prosím nezkoušejte, tím méně nemáte-li finance na profi tým lékařů, kteří Vám doping předepíší přesně dle Vašich potřeb a požadavků...)

K tomu si dovolím jednu poznámku. Setkal jsem se ve svém životě s ledasčím, např. trenéry, kteří se Vám pokoušejí prodávat dopingové látky (ne, hlásit to nikde nebudu, sorry jako...). Tady si dovolím jedno konstatování "Váš trenér je trenér, nikoliv lékař nebo biochemik." Jak naložíte se zbytkem je čistě na Vás.

IT/ICT

1) Během rekvalifikačního kurzu trvajícího měsíc se naučím programovat.

Měsíc a je ze mně programátor

Pardon, ale tak to opravdu nefunguje. I ten tříměsíční kurz je k tomu, aby Vás do světa programování uvedl, zbytek už ponechává na Vás a Vaší touze se vzdělávat (čtení a praktikování). Tohle Vám řekne každý lektor, který za něco stojí.

Osobně jsem jen nadšenec, který se v IT vyzná jen okrajově a jen v něčem. A upřímně jsem spíš podprůměrný nadšenec. Ale jsem podprůměrný nadšenec, který měl to štěstí potkat lidi, kteří se v IT vyznají a mají v tomto oboru vystudovanou VŠ a rozhodně v tomto oboru nepatří k podprůměru. Můžu Vám říct toto, obecně jsem od nich neslyšel mnoho pozitivního a na "rychlokvašné" programátory naříkají, ale najdou se mezi nimi i výjimky, které splňují základní podmínku "vzdělávají se i po kurzu".

2) Umím programovat ve VBA je ze mně programátor

Umím tedy jsem

Sorry, ani to není pravda. VBA je pro programátory asi jako malá násobilka pro vysokoškoláka (ano, lehce zveličuji). To ovšem neznamená, že obyčejní lidé toto nemají umět, dokonce bych řekl, že je to předpoklad dnešní práce na jakémkoliv trochu kvalifikovaném pracovním místě.

Umíte-li pracovat s VBA (Visual Basic for Aplications), je to pro Vás velká výhoda, pracuje s ním totiž MS Excel. A věřte, že pokud ho umíte skutečně využívat, tak dojdete do bodu, kdy Vám předchozí práce připadala natolik zdlouhavá, že je to až neuvěřitelné. Ale totéž platí i o vzorcích v tomtéž programu.

Závěr

Ať už se budeme bavit o jakékoliv lidské činnosti, které se budete chtít věnovat naplno a rozumět jim, tak dojdete ke dvěma kořenovým příčinám, vytrvalost a dřina. Mnoho lidí nazývá vytrvalost umanutostí a naopak. Ano, tyto věci spolu úzce souvisí a jen někteří, a ještě navíc zkušení, lidé dokáží rozeznat situace, kdy být a kdy nebýt vytrvalý, kdy to má, a kdy to už nemá smysl. Ale prosím o jedno nenechte si nakukat, že se něčemu natolik složitému jako je například cizí jazyk, naučíte mávnutím kouzelného proutku.

Autor: Pavel Beránek | sobota 27.4.2019 19:53 | karma článku: 26.25 | přečteno: 1487x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 14.07 | Přečteno: 138 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 119 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 38.24 | Přečteno: 927 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 34.23 | Přečteno: 3458 | Diskuse
Počet článků 19 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 696

člen finančního výboru města Havířov

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...